Składniki:

  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych (zblendowanych na mąkę) Można użyć też innej mąki np. kasztanowej
  • 200 ml mleka ryżowego lub migdałowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka erytrytolu lub  ksylitolu
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub kokosowego do ciasta + odrobina do natłuszczenia gofrownicy

 Wykonanie

  1. Białka oddziel od żółtek, ubij z białek sztywną pianę i dodaj szczyptę soli.
  2. W osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki razem z żółtkami ( można zblendować ) i na końcu dodaj powoli ubite białka. Delikatnie wszystko zamieszaj.
  3. Gofrownicę rozgrzej i natłuść
  4. Nałóż ciasto i piecz do momentu aż gofry będą lekko rumiane.

Dodatki :

  • Można podawać z jogurtem kokosowym, śmietanką kokosową i ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO ! 🙂

http://beataerazmus.pl – Dietetyk Kraków