Składniki:
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych (zblendowanych na mąkę) Można użyć też innej mąki np. kasztanowej
- 200 ml mleka ryżowego lub migdałowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub kokosowego do ciasta + odrobina do natłuszczenia gofrownicy
Wykonanie
- Białka oddziel od żółtek, ubij z białek sztywną pianę i dodaj szczyptę soli.
- W osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki razem z żółtkami ( można zblendować ) i na końcu dodaj powoli ubite białka. Delikatnie wszystko zamieszaj.
- Gofrownicę rozgrzej i natłuść
- Nałóż ciasto i piecz do momentu aż gofry będą lekko rumiane.
Dodatki :
- Można podawać z jogurtem kokosowym, śmietanką kokosową i ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO ! 🙂
http://beataerazmus.pl – Dietetyk Kraków